Dressuurwedstrijden

Tijdens een dressuurwedstrijd laten paard en ruiter zien in hoeverre zij de oefeningen beheersen die op dat niveau worden gevraagd. Dat doen zij door een dressuurproef te rijden, die uit een aantal voorgeschreven oefeningen bestaat. Door de letters in en langs de rijbaan weet de ruiter waar de oefening uitgevoerd moet worden. Een jury beoordeelt de oefening en geeft per onderdeel een cijfer van 0 tot 10. De optelsom van alle cijfers bepaalt het eindresultaat van de proef.

Bij dressuur denkt men in de regel aan één ruiter met één paard. Wist je dat dressuur rijden ook in meertallen of teamverband kan? Zo kennen we de pas-de-deux, een viertal, een zestal, een achttal (ook wel afdelingsdressuur genoemd) of bijvoorbeeld een carousselgroep. Een ander onderdeel van dressuur is de Kur op muziek.

Klassen en niveaus
KNHS dressuurwedstrijden beginnen in de breedtesport met klassen en vanaf de subtop zijn er verschillende niveau's.

Naast deze klassen en niveaus zijn er ook jeugdrubrieken (begeleidingsproeven en Bixie) en BB-wedstrijden om kennis te maken met de dressuursport. Voor ruiters die bij een FNRS-manege rijden zijn er de zogenaamde F-proeven.

Starten met wedstrijden
KNHS dressuurwedstrijden beginnen in de B-klasse. Vind je het B-niveau nog iets te hoog, dan kun je beginnen in de beginnersklasse, de zogenaamde impulsrubriek. De impulsrubriek is een wedstrijd op BB-niveau. Het is een instapniveau onder de laagste wedstrijdklasse (B). Via BB-dressuur  maak je rustig kennis met de dressuursport en doe je op een leuke, ongedwongen manier meer ervaring op. Je kunt in de BB-dressuur niet promoveren of degraderen. Je kunt dus zo vaak (blijven) meedoen als je wilt. Een belangrijk voordeel is dat je nog geen KNHS startpas nodig hebt, wel moet je lid zijn van de KNHS. De beoordeling van BB-dressuur is hetzelfde als de klasse B, ook gelden dezelfde reglementen. Vanuit de klasse B stroom je door naar de hogere klassen in de breedtesport L1, L2, M1, M2, Z1, Z2 en ZZ-Licht.

Reglementen& Veiligheid
Waar je ook start, op elk niveau staat aandacht voor veiligheid van ruiter en paard centraal in de paardensport. Bespreek met je instructeur de beenbescherming voor je pony/paard. Voor alle disciplinereglementen, bitten-, hoofdstellen en sporenreglementen en inschalingstabellen klik hier 

Dressuurproeven
Er zijn dressuurproeven voor de klassen BB t/m Z2 (voor pony's) en BB t/m ZZ-Licht (voor paarden). De proeven zijn ook verkrijgbaar in het KNHS Dressuur- en menproevenboekje en als app voor iOS en Android. In de app staan de dressuur- en menproeven, video's van de proeven en "Tips van de Pro". Met de app kun je bovendien een proef inspreken op het tempo van je paard of pony en later zonder voorlezer oefenen.

Welke proef/proeven moet ik rijden?
Wedstrijdorganisaties bepalen zelf welke proeven zij uitschrijven. Kijk dus altijd in het zogenaamde "vraagprogramma". Het vraagprogramma is de toelichting met alle informatie over de wedstrijd. In mijn KNHS staat bij elke wedstrijd altijd het vraagprogramma beschreven onder wedstrijdinformatie. De KNHS heeft wel een adviesschema opgesteld voor het rooster van de dresuurproeven per maand.

Heb je nog vragen of suggesties? Neem dan contact op met het forum lid dressuur Paula Osterholt.