Jurylid Miranda van Duin: "Paardensport is samen met je paard plezier hebben"

Een bekend gezicht in Noord-Holland langs de bakrand en in het juryhokje: Miranda van Duin (48). De paardensport heeft een belangrijke plaats in het leven van Miranda, vanaf haar instructeur opleiding in Deurne (1992) tot aan haar jurywerkzaamheden vandaag de dag. Ze ervaart dat de paardensport voor veel mensen ontspanning (door inspanning) biedt in de drukke, prestatiegerichte maatschappij. De druk moet dan ook niet groter worden voor combinaties die de ring in gaan.
Haar stijl van jureren sluit daarbij aan. "Ongedwongenheid, ontspanning in de samenwerking tussen ruiter en paard, daar let ik op. Dat de combinatie harmonieus en tevreden door de proef gaat".
Miranda geeft graag positieve feedback: “Het doel is dat de ruiter met een tevreden gevoel naar huis gaat”.
Volgens Miranda zijn de proeven in de afgelopen jaren verbeterd. Er is meer ruimte voor een goede opbouw in de proef.
“Mijn wens is dat er meer ruimte komt voor het geven van een mondelinge toelichting op de proef. En deze zo positief en duidelijk mogelijk te onderbouwen. Daar leer je meer van”. Leren om de ruiter naar zichzelf en de omgang met het paard te laten kijken én met een goed gevoel naar huis te laten gaan.
"Laatst zei een amazone na afloop van de proef: mijn paard is zo gespannen. Ik zag dat het paard op dat moment zich zo gedroeg door de zenuwen van de eigenaar. Ik heb haar onder andere de tip gegeven om eerst eens een paar keer op vreemd terrein te gaan rijden, zonder de druk van op wedstrijd gaan. Ze had geen punt gereden, maar ging met vertrouwen en een positief gevoel het terrein af. Daar doe ik het voor!"

Paard en paardenwelzijn zijn voor Miranda onlosmakelijk met elkaar verbonden. "De juiste zorg voor het paard, educatie, de gezondheid, beweging, contact met soortgenoten en contact met de mens. Paarden weerspiegelen ons gedrag. Zo blijf je van elkaar leren en brengt het paard jou ook verder. We moeten ons daarbij wel blijven realiseren dat het paard een paard is en geen mens".

Wat bijscholing voor juryleden betreft geeft Miranda de voorkeur aan diversiteit: proeven beoordelen en nabespreken met collega's in een kleine groep. Daar leer je het meeste van elkaar. Miranda geeft aan: “Het geven van opbouwende feedback zonder in algemeenheden te vervallen, dat blijft een belangrijk thema in het jureren”.

 

Geplaatst op: