Eventing wedstrijden

Foto Bo de Groot met Marfree (Regiokampioenschap  eventing 2019)

Inleiding
Een eventingwedstrijd, ook wel samengestelde wedstrijd (SGW) genoemd, bestaat uit drie onderdelen: een dressuurproef, een springparcours en een crosscountry (de cross). In de klasse B is het mogelijk om te starten met of zonder dressuur, dat is aan de wedstrijdorganisatie. Meer over de verschillende klassen lees je hieronder.

De cross is voor de meeste deelnemers het meest aansprekende onderdeel van de eventingsport. Bij de cross wordt een route uitgezet in een  terrein, zoals weilanden en bossen, met zogenaamde "natuurlijke" hindernissen. Dat kunnen greppels of sloten zijn, maar ook hindernissen die speciaal voor de cross zijn gebouwd. In het indoor seizoen zijn er, óók in Noord-Holland, steeds meer indoor crossen die wat anders verloopt. Lees daarover meer op indoor cross. De cross wordt op tijd verreden, de ideale tijd wordt vooraf bepaald. Rij je te langzaam of juist te snel? Dan krijg je strafpunten. De resultaten van de cross, het springparcours en de dressuurproef samen bepalen de uiteindelijke score in de wedstrijd.

Klassen en niveau
KNHS eventing wedstrijden beginnen in de breedtesport met klassen en vanaf de subtop zijn er verschillende niveau's.

  • Breedtesport: beginnersklasse (oftewel impulsrubriek) BB, B, L, M, Z, ZZ
  • Subtop: nationale wedstrijden
  • Topsport: Internationale (FEI)-wedstrijden

Starten met eventing
Als je mee wilt doen aan KNHS eventing wedstrijden, dan heb je ten minste één winstpunt in de klasse B-dressuur nodig in verband met het onderdeel springen (en natuurlijk ook in verband met het crossen). Noord-Holland heeft veel kennis en kunde in huis over eventing. Lees daarover meer training en oefenterreinen. Vind je het B-niveau nog iets te hoog, dan kun je beginnen in de beginnersklasse, de zogenaamde impulsrubriek. De impulsrubriek is een wedstrijd op BB-niveau. Het is een instapniveau onder de laagste wedstrijdklasse (B). Via BB- eventing  maak je rustig kennis met de eventing sport en doe je op een leuke, ongedwongen manier meer ervaring op. Je kunt in de BB-eventing niet promoveren of degraderen. Je kunt dus zo vaak (blijven) meedoen als je wilt. Een belangrijk voordeel is dat je nog geen KNHS startpas nodig hebt, wel moet je lid zijn van de KNHS. De beoordeling van BB-eventing is hetzelfde als de klasse B, ook gelden dezelfde reglementen. Vanuit de klasse B stroom je door naar de hogere klassen in de breedtesport L, M, Z en ZZ.

Eventing wedstrijden vind je via mijn KNHS (en selecteer op eventing) of de wedstrijdkalender eventing. Oefencrossen kun je ook vinden via sgw-online.com 

Ben je toe aan een buitenland avontuur? dan is België een goede start. Er zijn door de KNHS afspraken gemaakt met haar Belgische zuster organisatieAls Nederlandse combinatie mag je ook in Duitsland starten, zodra je in Nederland startgerechtigd bent in de klasse M-eventing of hoger. Hou er rekening mee dat de klasse-indeling in Duitsland anders is dan in Nederland. KNHS heeft ook een talentenplan eventing waarin begeleiding wordt geboden aan eventing combinaties met internationale ambities.


Waar je ook start, op elk niveau staat aandacht voor paardenwelzijn en veiligheid van ruiter en paard centraal in de eventing sport. Wil je aan eventing gaan doen, dan heb je naast je cap in ieder geval een bodyprotector nodig. Je draagt, bij lang haar, een knot. Bespreek ook met je cross instructeur beenbescherming voor je pony/paard. Lees meer over veiligheid. Voor wedstrijd reglementen eventing klik hier.

De veterinaire keuring (zie onderstaande foto) maakt standaard onderdeel uit van de eventing sport.

 

Heb je nog vragen of suggesties? Neem dan contact op met het forum lid eventing Regio Noord-Holland Justus Valk.