Paardenwelzijn “Een parcours moet mooi lopen” John Maarse parcoursbouwer sinds 2009

John Maarse (geb. 1962) is parcoursbouwer sinds 2009. “Naast mijn werk voor mijn trainingsstal en instructeur eventing ben ik ruim 100 dagen per jaar actief als parcoursbouwer 1.40 in binnen- en buitenland”. Waarom ben je met parcoursbouwen begonnen? “Ik dacht bij wedstijden dat het ook anders én beter kon. Dan kun je dat vanaf de zijlijn blijven vinden óf jezelf verdiepen in het parcours bouwen”. Zijn parcours staan bekend als pittig én fijn om te rijden. “Een parcours moet mooi lopen. Een vloeiende lijn die een ervaren ruiter, maar ook een jong paard goed kan rijden. Een goed parcours heeft een opbouw waar je als ruiter en paard op verantwoorde wijze van kunt leren”. Hij krijgt positieve reacties op zijn parcours; zowel van beginnende ruiters als van professionals die met jonge paarden starten. John: “Vroeger waren de parcoursen in Noord-Holland wel eens wat makkelijker dan in sommige andere regio’s. Dat is nu beslist niet meer het geval. Er mag van mij ook best een slootje in op lagere niveau’s. En wat steeds belangrijker wordt, het moet ook mooi overkomen op video”. Soms kan een parcours makkelijk lijken en is dit in de praktijk toch anders. John blijft dan ook zelf wedstrijden rijden om contact te houden met de sport vanuit het perspectief van de ruiter.
Wat is het belang van een parcours voor paardenwelzijn? John: “In een veilig en goed parcours zijn de afstanden zo dat je voorwaarts galopperend mooi in je sprongen kunt komen en geen getrek en gesjor aan de mond (bit) nodig is. Dan kun je de paarden lekker laten lopen.”
Door zijn internationale ervaring weet hij dat hoe het in Europa toegaat bij het parcours bouwen. “We doen het goed in Nederland qua veilige en verantwoorde parcoursen. Al schiet de “regelzucht” in Nederland wel eens door en mag je ook wel eens overwegen meer vrij te geven, natuurlijk wel binnen de FEI richtlijnen”.

Foto: John Maarse augustus 2019 door Luifoto

Meer weten over John? https://www.facebook.com/johnenangeline.maarse
Meer weten over parcours bouwen? https://www.knhs.nl/officials/official-opleidingen/opleiding-tot-parcoursbouwer/

Geplaatst op: