Paardenwelzijn

Samen met de Sectorraad Paarden (SRP) zorgt de KNHS voor publieksvoorlichting en praktische informatie over paardenwelzijn richting paardensporters, paardeneigenaren en paardenliefhebbers. Leidraad is de Gids voor Goede Praktijken van de Sectorraad Paarden. Daarnaast zijn in het Algemeen Wedstrijdreglement de '12 richtlijnen voor paardenwelzijn' als bijlage opgenomen.  De KNHS biedt de cursus Paard&Welzijn en de cursus EHBO Paard aan.
Heb je de paardenwelzijnscheck al gedaan? Dit is een checklist waarmee een inschatting gemaakt wordt van het welzijnsniveau van uw paard. De uitkomst van deze check  kan informatie geven om het welzijn van het paard  verder te verbeteren. Op basis van de door uw gegeven antwoorden krijgt u een persoonlijk rapport met toelichting en advies. Doe de online Paardenwelzijnscheck.

Meer informatie op de website KNHS paardenwelzijn.

Tips voor veilig en verantwoorde paardrijden
Is een warming-up en cooling-down ook nodig voor een recreatief gereden paard? Het antwoord is jazeker! Recreatiepaarden hoeven dan misschien niet hele ingewikkelde oefeningen te doen, maar het opwarmen van de spieren is net zo essentieel om blessures te voorkomen. Drie professionals geven tips vanuit hun eigen werkgebied. Lees meer

Paardenwelzijn weetjes
Elke woensdag plaatst de KNHS een artikel over paardenwelzijn.

11 juli 2019 een artikel over voorkomen van maagzweren.

Voedselopname: De manier waarop het paard gevoerd wordt is een belangrijke factor om maagzweren te helpen voorkomen. Wanneer het paard eet of kauwt maakt deze namelijk extra speeksel aan wat ervoor zorgt dat de zuurgraad in de maag niet te laag wordt en de maagwand minder makkelijk aangetast kan worden. Het beste is om er voor te zorgen dat je paard de hele dag door kleine beetjes kan eten en in ieder geval niet langer dan zes uur zonder ruwvoer staat, ook niet ‘s nachts. Op deze manier kun je voorkomen dat de maaginhoud te zuur wordt. Daarbij gaat dat natuurlijk ook de verveling tegen.

Voeding: Niet alleen de voedselopname is belangrijk, maar ook de voeding zelf. We weten dat tijdens de vertering van krachtvoer vluchtige vetzuren vrijkomen die de maag kunnen verzuren. Om te voorkomen dat er te veel van deze vetzuren ontstaan, is het goed om het krachtvoer in kleinere porties over de dag te verdelen. Daarnaast is het beter om eerst het ruwvoer te geven en daarna pas het krachtvoer. Ook bij het gebruik van bepaalde supplementen, zoals elektrolyten, is het belangrijk deze correct te gebruiken. We weten namelijk dat elektrolyten de beschermende slijmlaag in de maag kunnen aantasten.

Training: Paarden die hoog in training staan hebben een hoger risico op het ontwikkelen van maagzweren. Dit komt omdat de maag met meer intensieve en langdurige training langer leeg blijft en in actie de maag ook samentrekt, waardoor het maagzuur naar het bovenste deel van de maag geduwd wordt. Zoals je nu weet is hier niet de beschermende slijmlaag en kan daardoor de maagwand aangetast worden. Als een paard moet werken op een lege maag, kunnen de zure maagsappen makkelijker opspatten tegen het bovenste deel van de maag en daarmee maagzweren veroorzaken, probeer dit dus te voorkomen

Stress: Als een paard stress heeft, worden er stofjes geproduceerd die de maagwand gevoeliger maken voor het maagzuur en zo de kans op maagzweren vergroten. Paarden kunnen door veel verschillende factoren stress ervaren. Te weinig contact met soortgenoten of te weinig vrije beweging zijn voor een kuddedier erg stressvol. Ook op transport gaan, bijvoorbeeld op de trailer naar wedstrijden, is voor sommige paarden erg spannend, en vormt, zeker als ze daarbij ook nog eens weinig eten en drinken onderweg, een risico.

Kortom
Om maagzweren te voorkomen is het essentieel om je stalmanagement te optimaliseren en stress zo veel mogelijk te beperken. Denk bijvoorbeeld aan ‘De 10 geboden van het paard’ van het Keurmerk PaardenWelzijn (KPW). Als je denkt dat je paard last heeft van maagzweren, vergeet dan niet om contact op te nemen met je dierenarts. Er zijn namelijk ook nog heel veel andere onderliggende ziektes die ook maagzweren kunnen veroorzaken.